Храна

Добар извори на Б-комплекс витамини

Семето од сончоглед содржи и соединенија на полифенол и хлорогенична киселина, кванична киселина и кафеични киселини. Тие се природни антиоксиданти, кои помагаат да се отстранат штетните оксидантни молекули од телото.

Сончогледот е богат витамин Е, и содржи околу 25,17 грама витамин Е на 100 грама семе. Семето од сончоглед е еден од најдобрите извори за Б-комплекс групата на витамини. Тие се добри извори на Б-комплекс витамини, како ниацин, фолна киселина, тијамин, пиридоксин, патотенична киселина и рибофлавин. Содржи есенцијални минерали. Калциум, железо, мандан, цинк, магнезиум, селениум, и јаглен се особено концентрирани во сончогледот.

Тагови

Поврзани вести