Свет

Инцидент во нуклеарката Фукушима: Вработени завршиле во болница откако се испрскале со вода што содржела радиоактивни материјали

Инцидентот, кој се случи во средата, ги истакнува опасностите со кои Јапонија сè уште се соочува при деактивирањето на централата, пренесува Гардијан. Реакторот бил исфрлен од огромното цунами во 2011 година во најголемата атомска катастрофа во светот од Чорнобил во 1986 година.

Четворица работници во нуклеарната централа Фукушима биле испрскани со вода што содржела радиоактивни материјали, а двајца од нив превентивно биле префрлени во болница, според операторот на централата.

Според портпаролот на операторот Тепко, пет работници ги чистеле цевките во системот за филтрирање на отпадните води за испуштање во морето, кога двајца биле испрскани откако црево ненамерно се откорнало. Двајца други беа контаминирани кога го чистеа излевањето, додаде портпаролот.

 

Нивото на радијација кај двајцата хоспитализирани мажи било на или над 4 бекерели на квадратен сантиметар, праг што се смета за безбеден.

„Ни беше кажано дека состојбата на двајцата работници кои се хоспитализирани е стабилна“, рече портпаролот на Тепко.

Тепко соопшти дека и двајцата ќе останат во болница „околу две недели“ за дополнителни прегледи и дека компанијата анализирала како се случила несреќата додека ги разгледувала мерките за да спречи нејзино повторување.

Инцидентот се случи неколку дена откако Тепко го заврши испуштањето на втората серија отпадна вода од централата и додека инспекторите на Обединетите нации го посетија објектот за безбедносен преглед.

Тепко почна да испумпува повеќе од 1 милион тони вода во морето на 24-ти август, предизвикувајќи критики од Кина и локалните рибарски заедници загрижени за оштетување на угледот на нивниот улов. Водата се третира за да се отстранат повеќето радиоактивни материи, но содржи тритиум, изотоп на водород кој не може лесно да се одвои од водата.

Ставот на Токио дека водата што се испушта е безопасна е поддржана од Меѓународната агенција за атомска енергија. Но, Кина и Русија го критикуваа ослободувањето и го забранија увозот на јапонски морски плодови. Испуштањето на водата, што е еквивалентно на 540 олимписки базени, има за цел да го ослободи просторот за многу поопасната задача да се отстрани радиоактивното гориво и урнатините од трите погодени реактори.

Тагови

Поврзани вести