Живот

Астероид со дијаметар 160 метри се движи кон Земјата, еве што велат научниците

НАСА предупреди дека оваа недела астероид поголем од прочуената атракција Лондонското око ќе се размине со Земјата. Според Центарот за проучување на објекти блиску до Земјата на НАСА, масивната вселенска карпа наречена 2013 WV44 ќе го направи своето најблиско приближување до Земјата околу 9 часот наутро во среда, 28 јуни.

Астероидот е со дијаметар од околу 160 метри, што е поголемо од 10 автобуси наредени крај до крај и ќе се приближи до Земјата дури 3,3 милиони километри. Патувајќи со брзина од 11,8 километри во секунда, ова небеско тело ќе се движи со приближно 34 пати поголема брзина од звукот.

Астрономите астероидот го класифицираат како „потенцијално опасен“ бидејќи ќе дојде на 7,5 милиони километри од нашата планета. Сепак, не претставува никаква закана за животот на Земјата. Тоа е скоро 19 пати поголемо од растојанието помеѓу Земјата и Месечината. Така, може безбедно да се каже дека и покрај неговата големина, астероидот WV44 не предизвикува никаква штета.

НАСА ги следи траекториите на сите објекти блиску до Земјата по крајот на векот и се чини дека Земјата не е во сериозна опасност барем во следните 100 години. Во случај некој вселенски објект да се приближи премногу за удобност, НАСА покажа дека има систем за одбрана на Земјата доколку дојде до поблиски средби со астероиди.

Минатата година НАСА урна вселенско летало во мал астероид, успевајќи успешно да ја смени својата орбита. Во септември минатата година беше лансирано вселенско летало ДАРТ на НАСА, кое удри во астероидот Диморфос, исфрлајќи го од неговата траекторија. Ударот бил на место меѓу две карпи за време на првиот тест на планетарен одбранбен систем, а остатоците се распрснаа во вселената, менувајќи ја патеката на карпестиот, долгнавест вселенски објект малку повеќе од претходно пресметаното.

Ова беше првпат човештвото успешно намерно да го промени движењето на небесниот објект и првата целосна демонстрација на технологијата за отклонување на астероиди. Така, доколку се чини дека „опасен за земјата“ астероид некогаш се движи кон Земјата, тогаш сличен метод може самоуверено да се користи за да се заштити човештвото.

Тагови

Поврзани вести