Забава

Најскапите кокошки на светот

Станува збор за необичен вид кокошка – најскап вид. Се работи за вид означен како Ayam Cemani.

Овие кокошки се целосно црни. Потекнуваат од Индонезија, а во Европа стигнале 1998 година.

Ова се најскапите кокошки на светот и само една чини 2.000 евра. Повеќето сакаат да ги купат поради бојата, тие се целосно црни – имаат црни канџи, очи клунови, па дури и внатрешноста му се црна.

Ова месо се цени во Азија и се смета за мистично. Обичај е да се заколи ваква кокошка кога жена се пораѓа (се верува дека ќе им донесе среќа на мајката и детето) или кога се случува некој среќен настан во семејството.

Тоа се прави бидејќи луѓето веруваат дека овие кокошки носат среќа. Што се однесува до нивното одгледување, не бараат премногу време и труд. Потребен ви е само простор каде што ќе ги чувате.

Тагови

Поврзани вести