Свет

Цела Србија зафатена со снежно невреме: Во Белград 15 сантиметри снег

Снег сè уште паѓа низ цела Србија, најмногу има на планините – над 70 сантиметри на Копаоник, 40 сантиметри на Стара Планина и 30 сантиметри на Златибор. На Пештерската висорамнина има над половина метар снег , а во Тутин паѓа смрзнат дожд , што остави многу рурални домаќинства без електрична енергија. Прогласена е итна ситуација во општина Дољевац поради излевање на реката . Во сила е аларм за портокалово време.

Околу 70.000 потрошувачи имаа проблеми со снабдувањето со електрична енергија

Патиштата од прв и втор приоритет се проодни, освен на делот од автопатот Е-80 кај Црвена Река во правец на Пирот, рече Анџелина Реџиќ од Националниот информативен центар.

Според неа, околу 70.000 потрошувачи имале или имаат проблеми со снабдување со електрична енергија.

Снегот го забави сообраќајот на автопатот „Милош Велики“ на делницата Прелјина-Обреновац и на Дивчибаре, каде висината на снежната покривка е 30 сантиметри.

Автопатот Е-80 кај Црвена Река во правец на Пирот поради снег и свлечишта е единствената непроодна траса од прв приоритет, најавуваат од патиштата на Србија. Сообраќајот за камиони е забранет на одредени планински делници, а на возачите им се препорачува да бидат претпазливи и да имаат задолжителна зимска опрема.

Во Белград, има снег од 10 до 15 сантиметри, а уште повеќе во поширокото подрачје на градот.

Тагови

Поврзани вести