Фото

Спасување на китови

Повторно во плитка вода заринка цела група китови, овојпат во Шри Ланка. Зошто се случува ова? Дали за губењето на природната навигација на китовите се виновни електронските уреди и „буката“ на бродовите?

Рибар во Кудава, на западниот брег на Шри Ланка, се обидува да ги потисне во вода китовите кои заринкале на плажата. На крајот на помош притекнала воената морнарица и одвлекла единаесет китови подлабоко во морето, но за три веќе немало спас. Пилот-китовите се тешки и по неколку тони и често ги следат бродовите, а се случува стотици одеднаш да заринкаат на брегот.

Тагови