Свет

Помор на пчели во Хрватска: Мислеле дека е природна катастрофа додека не го нашле сторителот

Десетина милиони пчели угинаа во текот на претходните седум дена во Меѓумурскиот округ во Хрватска, а иако се мислеше дека во прашање е природна катастрофа, сепак се откри дека станува збор за човечки фактор.

Во хрватското здружение на пчелари велат дека се сомневаат дека во прашање е некаков инсектицид, кој е употребуван надвор од прописите, и дека се сомневаат кој би можел да биде причинител на толку голема штета.

Поморот на пчели, се претпоставува дека го предизвикал земјоделец кој ги прскал полињата, а примероци од пчелите и медот, полицијата истрати во Центарот за криминалистички вештачења.

Сопственикот на нивата, како што наведува Вечерњи лист, признал дека неодамна нивите со хибридна маслодајна репка ги третирал со инсектицид, и тоа требало да го напраи уште зимоска, кога пчелите не се уште активни.

Тагови

Поврзани вести