Македонија

Македонска, есенска магија – мостот Елен скок во Могорче (фото)

Недопрена убавина која чека да биде откриена и посетена. Мостот Еленски скок е камен мост во околината на с. Могорче во Реканскиот регион на Западна Македонија.

Извивајќи се над Мала Река, Елен скок е изграден кон средината на 18 век од делкан камен со само еден лак.

Мостот е направен според плановите од страна на Мимар Хајрудин — архитект на Стариот мост на Неретва во Мостар и ученик на прочуениот архитект Мимар Синан.

Доколку немате идеја каде да се упатите оваа есен, мостот Елен скок во Могорче ве очекува, обвиен во раскошна, есенска убавина:

Тагови

Поврзани вести