Живот

(ГАЛЕРИЈА) Бајка на која нема да можете да и одолеете: Скоро 5 милиони цвеќиња цветаат на ова јапонско поле

Кога Мајката Природа одлучува да наслика портрет ги користи најзачудувачките нијанси.

Претходно розовиот приморски парк Хитачи во Ибараки сега е покриен со сина боја благодарение на неодамнешниот цут на немофила цвеќињата.

Цветот припаѓа на родот на годишни билки од семејството Boraginaceae и обично се нарекува „сини бебешки очи“. Неговите цвеќиња со пет лобуси, во форма на тркало, се движа од сина до бела боја, растенијата, понекогаш може да пораснат високи околу 50 см.

Малите растенија цветаат кон крајот на пролетта и обично ги има низ цела Јапонија (а дури и во Калифорнија). Цветовите се особено познати по нивниот годишен призор во приморскиот парк Хитачи.

Секоја година, над 4 милиони немофила го покриваат паркот „Михараши“, кулминирајќи со заслепувачки приказ и навидум бесконечно небесна – боја. Покрај немофила, овој период од годината, паркот е исполнет и со лалиња.

Во есента, 30.000 грмушки од зелениот парк во Кочија се преобразуваат во црвени цвеќиња и дрвја, како што се Божиќна роза, рибизла и нерински цут.

Едно е сигурно – овие цвеќиња и пејзажот ве потсетуваат на бајка низ која можете да прошетате.

Годишниот цвет на овие мистични сини цвеќиња привлекува огромни гужви секоја година.

Тагови

Поврзани вести