Македонија

Нов филтер на печката за согорување медицински отпад во „Дрисла“

Станува збор за филтер којшто е поставен на инсенераторот за согорување на медицински отпад и кој ги апсорбира ПМ10 честичките, јаглерод моноксид и други честички кои се ослободуваат при согорувањето. Поставувањето е во согласност со препораките на Државниот инспекторат за животна средина. Филтерот ќе се користи се до поставување на новата печка овде, појасни Шилегов.

Печката, како што рече, беше надвор од функција неколку месеци, односно беше под ригорозна контрола на Државниот инспекторат кој дојде до заклучок дека таа не ги исполнува критериумите за дејноста што ја врши.

Пред денешното пуштање во употреба беа извршени сите тестирања за работата на филтерот кои покажаа одлични резултати. Просечното количество на издувни гасови на јаглерод моноксид, на азотните и сулфурните оксиди и на ПМ 10 честичките не ги надминуваат сите вредности од Правилникот за гранични вредности на емисии при горење и согорување на отпад и условите и начинот на работа на инсталациите за горење и согорување на отпад.

Информира дека дополнително покрај инсталирањето на филтерот со цел креирање целосно еколошко решение, горивото на кое работи печката досега беше на мазут, а сега е заменета на природен гас.

Тагови

Поврзани вести