Здравје

Конзумирајте мед и зајакнете го имунитетот

Како што е познато, пчелите собираат мед од нектарот на растенијата, и по одредени процеси во нивниот стомак, тие лачат сe во кошниците и со тоа го предаваат собраниот материјал од природата на „колегите“ во кошницата.

Важно е да се спомене дека е неопходно да се овозможи непречен престој на пчелите во природата, бидејќи се почесто со прскање на растенијата со отровни агенси, на пчелите им се нанесува штета.

  • Несовесното однесување на одредени овоштари и несовесното однесување на земјоделците кои ги прскаат своите посеви за време на цветањето на растенијата во моментов е најголемиот непријател на пчелите. Се разбира, покрај овие, постојат и природни непријатели како што е вароа – вели пчеларот Зоран Тишановиќ.

Наодите од времето на египетските фараони, кога тегли со оваа храна беа пронајдени во нивните гробови, исто така зборуваат за тоа колку е здрав медот. Ова ни кажува дека медот не може да се расипе, така што нема рок на траење бидејќи поради недостаток на вода и високо ниво на шеќер, бактериите не можат да растат во него.

Феномен што често ги збунува потрошувачите на мед е кристализација. Овој процес го затегнува медот, но не ги губи својствата. Можете исто така да го растворите на температура пониска од четириесет степени Целзиусови и да продолжите да го консумирате во течна форма.

med, zdravlje
  • Медот има два овошни шеќери, гликоза и фруктоза. Со додавање на полен во медот, медот се кристализира. Некои кристализираат грубозрнести, а некои ситнозрнести. Медот лесно може да се декристализира и да се доведе во течна состојба, на пр. со загревање во топла вода. Културата на конзумирање мед значи дека не треба да го декристализираме медот по секоја цена, туку можеме да го земеме во кристализирана состојба со растворање во усната шуплина, но поради недостаток на информации за оваа состојба, луѓето мислат дека кристализацијата ги нарушува неговите својства – додава Тишановиќ.

Неодамна се појави научна дисциплина наречена апитерапија – третман со мед, кој вклучува потрошувачка на пчелни производи, како на пр. полен, матичен млеч и прополис кои овозможуваат подобрување на телото.

Тагови

Поврзани вести