Македонија

Еко свеста кај граѓаните сеуште на ниско ниво – Истурен шут во Трнодол (ВИДЕО)

Во скопската населба Трнодол, вчера од камионче истураа градежен шут.

Случаен минувач ги начекал и ги снимал, прашувајќи ги дали знаат што прават и дека за тоа следува казна.

Им порача да си го соберат ѓубрето.

Дека вакви работи се случуваат не е ништо ново. Но, најчесто градежниот шут фрлен на несоодветно место се забележува подоцна, а никој не знае кој го фрлил.

Дополнително, во оваа ситуација е жално што улицата е нова. Неодамна реконструирана. Но, несовесните продолжиле со старите навики, па шутот заврши како „потпорен ѕид“, покрај ивичникот.

Видеото е поставено на профилот на „Не биди ѓубре“. Би требало ова да го види инспекцијата и соодветно да ги казни сторителите.

Инаку, „Комунална хигиена“ нуди услуга за собирање кабаст отпад и градежен шут, а треба само да се јавите на 0800 22 33.

Според Законот за јавна чистота, граѓаните на Скопје се должни градежниот отпад да го одложат директно во депонијата „Дрисла“.

Тагови

Поврзани вести