Македонија

Форум за мапирање на енергетската иднина

Во Скопје денеска почнува дводневниот „Македонски енергетски форум 2021: Мапирање на енергетската иднина“.

Воведни обраќања на Форумот ќе имаат и американската амбасадорка во земјава Кејт Мари Брнз, шефот на Делегација на Европската Унија во Скопје, Дејвид Гир и директорот на ЗИП Институт, Агим Селами.

На Форумнот ќе учествува и министерот за економија, кој ќе биде говорник на панелот насловен „Придонесот на Западен Балкан кон Зелениот договор на Европската Унија“.

Предвидено е на Форумот да се одржат засебни панел-сесии на кои креаторите на политиките, лидерите на енергетските компании и експерти од оваа област од целиот свет ќе дискутираат за важноста на енергетиката, како и за предизвиците на одржливиот развој.

Форумот традиционално се одржува четврта година по ред во организација на ЗИП Институтот, Владата и Амбасадата на САД во Македонија.

Тагови

Поврзани вести