ЕКО производи
Стартап разви „жива ознака“ која покажува кога храната навистина се расипува

Иновација од Италија би можела радикално да го намали количината на фрлена храна во Европа. Стартап-компанија од Милано претстави „жива ознака“, мал био-сензор поставен на пакувањата со храна, кој менува боја во зависност од свежината на производот, а не од однапред одредени датуми.
Ознаката е направена од биоразградлив гел кој реагира на гасовите што природно ги испушта храната при расипување. Кога состојбата е безбедна, сензорот е зелен; при намалена свежина станува жолт, а кога храната е навистина небезбедна — преминува во црвена боја.
Овој систем може да помогне да се реши проблемот со прекумерното фрлање намирници, бидејќи голем дел од луѓето исфрлаат храна веднаш по истекот на ознаката „најдобро до“, иако често таа е сè уште употреблива.
Првичните тестирања во супермаркети во Милано покажуваат дека употребата на живите ознаки ја намалува количината на фрлена свежа храна за до 32% за само два месеци.
Европската агенција за безбедност на храна веќе го разгледува системот, а доколку ја добие потребната сертификација, „живата ознака“ би можела да стане нов стандард во пакувањето храна низ целиот континент.



