
Според тимот кој го спровел истражувањето, клучот е прецизното контролирање на температурата и времетраењето на варењето. Методот вклучува употреба на вода загреана на точно 70 степени Целзиусови, во која јајцата се потопуваат за точно 12 минути. Со оваа техника, белката станува совршено цврста и мазна, додека жолчката останува кремаста, но не течна.
„Ова е револуција за сите љубители на јајца,“ изјави д-р Ема Картер, водечкиот истражувач. „Научниот пристап ни овозможи да ја елиминираме неизвесноста и да создадеме униформеност која е од витално значење за кулинарските професионалци, но и за обичните готвачи дома.“
Покрај тоа, научниците сугерираат дека овој метод е прилагодлив за различни вкусови. На пример, за потврди жолчки времето на варење може да се продолжи до 14 минути, додека за понежни, течни жолчки, препорачуваат 9 минути.
Ова откритие брзо привлече внимание на професионалните готвачи и љубителите на гастрономијата ширум светот, а многумина веќе го тестираат методот во своите кујни.
Следниот пат кога ќе се прашувате како да сварите совршено јајце, можеби научниците ќе ви помогнат – не само со нивниот метод, туку и со технологиите кои се развиваат во гастрономската наука.
Дали ова е почетокот на „совршената храна“?
Како што се развиваат техниките за готвење, ова откритие може да биде само почеток на трендот за користење на науката за создавање совршени јадења.