ЗдравјеХрана

Метод за совршено варени јајца

Група научници од престижниот институт за храна и гастрономија открија метод кој гарантира совршено варени јајца секој пат, што претставува значаен чекор напред во светот на кулинарството.

Според тимот кој го спровел истражувањето, клучот е прецизното контролирање на температурата и времетраењето на варењето. Методот вклучува употреба на вода загреана на точно 70 степени Целзиусови, во која јајцата се потопуваат за точно 12 минути. Со оваа техника, белката станува совршено цврста и мазна, додека жолчката останува кремаста, но не течна.

„Ова е револуција за сите љубители на јајца,“ изјави д-р Ема Картер, водечкиот истражувач. „Научниот пристап ни овозможи да ја елиминираме неизвесноста и да создадеме униформеност која е од витално значење за кулинарските професионалци, но и за обичните готвачи дома.“

Покрај тоа, научниците сугерираат дека овој метод е прилагодлив за различни вкусови. На пример, за потврди жолчки времето на варење може да се продолжи до 14 минути, додека за понежни, течни жолчки, препорачуваат 9 минути.

Ова откритие брзо привлече внимание на професионалните готвачи и љубителите на гастрономијата ширум светот, а многумина веќе го тестираат методот во своите кујни.

Следниот пат кога ќе се прашувате како да сварите совршено јајце, можеби научниците ќе ви помогнат – не само со нивниот метод, туку и со технологиите кои се развиваат во гастрономската наука.

Дали ова е почетокот на „совршената храна“?

Како што се развиваат техниките за готвење, ова откритие може да биде само почеток на трендот за користење на науката за создавање совршени јадења.

Тагови

Поврзани вести