ЗдравјеХрана

Не го фрлајте стариот леб: Направете вкусна гибаница

Состојки:

  • 12 парчиња бајат леб
  • 0,5 дл. млеко
  • 200 гр. сирење
  • 3 јајца
  • 0,2 дл. кисела павлака
  • 1 мала шолја масло
  • сол
  • 50 гр. сусам
  • 100 гр. сечено сувомеснато по избор

 

Начин на подготовка:

  1. Сирењето се рони ситно во сад, се додаваат јајца, павлаката и сол, потоа млеко и масло, па се меша се убаво.
  2. Се зема огноотпорен сад и се премачкува со малку масло, па се редат 6 кришки леб, се става половина од смесата од садот, па се става сечено сувомеснато, а потоа останатите 6 парчиња леб.
  3. Се става остатокот од филот, па се прска со малку масло и се става сусам.
  4. Се пече на 200 степени 25 минути додека не порумени.
Тагови

Поврзани вести