Грозјето е едно од најстарите овошја што човекот го одгледува, познато уште од времето на античките цивилизации. Денес, тоа е дел од нашето секојдневие – било свежо, суво (суво грозје), како сок или вино. Но освен вкусот, грозјето нуди и изобилство на здравствени придобивки. Богатство од хранливи состојки Грозјето е полно со: Витамини – Ц, К и неколку од групата Б Минерали – калиум, калциум, железо, магнезиум Антиоксиданси – ресвератрол, флавоноиди и полифеноли Влакна – кои помагаат за добра дигестија Придобивки за здравјето Силна заштита за срцетоАнтиоксидансите во грозјето, особено ресвератролот, ја подобруваат циркулацијата и го намалуваат ризикот од згрутчување на крвта. Поддршка за имунитетотВитаминот Ц и другите микронутриенти го зајакнуваат одбранбениот систем на организмот. Подобра дигестијаБлагодарение на влакната, грозјето го регулира варењето и помага во одржување на здрава цревна флора. Заштита на кожата и клеткитеПолифенолите го забавуваат процесот на стареење и ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободни радикали. Хидратација и енергијаПоради високата содржина на вода и природни шеќери, грозјето е совршен избор за брзо освежување и енергија. Како да го вклучите во исхраната Јадете свежо грозје како ужина. Додајте го во овесна каша или салата. Користете суво грозје во печива и десерти. Подгответе природен сок или смути. Грозјето е едноставно, достапно и вкусно овошје кое со право може да се нарече „суперхрана“. Редовната консумација придонесува за подобро срцево здравје, јакнење на имунитетот и општа виталност.