Природа

Што треба да знаете за одгледувањето на петунии?

Со доаѓањето на топлото време и повисоките температури, среќните луѓе со балкони и дворови полека го пијат своето утринско кафе уживајќи во природата. Прекрасните растенија даваат дополнителниот шарм за уживање на балконот или во дворот, а она цвеќе што совршено ќе се вклопи во вашиот отворен простор е петунијата.

Станува збор за неодоливо цвеќе во повеќе бои што можете да ги засадите во црепови или во земја. Голема предност на петунијата е тоа што цвета на балкони кои немаат доволно сонце, а не треба да бидете преголем експерт за цвеќиња за да се грижите за оваа убавица.

Дополнителна придобивка од петунијата се евтините садници што можете да ги купите за помалку од 30 денари. Откако ќе ги донесете во вашиот дом, пресадете ги во големи црепови за да имаат простор за растење.

Кога станува збор за наводнувањето, треба да бидат редовно полевани, но немојте да претерувате и проверете дали почвата е сува пред да додадете вода.

Тагови

Поврзани вести