Свет

Шведска остана без ѓубре за рециклирање, мора да увезуваат

Во последните децении, шведската влада се соочи со проблем со кој повеќето земји никогаш не се соочиле. Им недостасува ѓубре!

Звучи бизарно, но кога рециклирате ѓубре и ќе останете без материјали што другите треба да ги фрлат – увозот е сосема нормална опција. Каде оди шведското ѓубре? Кај согорувачите што го претвораат во енергија. На пример, Швеѓаните исто така се загреваат со ѓубре. Тие го користат како замена за фосилно гориво, пренесува Дневник.хр

Друго прашање што многумина го поставуваат е како стигнаа до тоа ниво на свест? Звучи скоро надреално, но што едноставно би можело да се каже: каде што има волја, постојат начини.

Властите се вклучија во процесот, на сите нивоа, а жителите кои веќе се среќни што поминуваат повеќе време во чиста природа, ја прифатија идејата што ќе помогне да се задржи истата таа природа.

Шведските домаќинства рециклираат дури 99% од својот отпад. Од 38% отпад рециклиран во 1975 година, тие ја достигнаа оваа неверојатна бројка. Иако, тие велат дека не е неверојатно, тоа е веќе можно за секого. Сето тоа е дел од шведската „револуција за рециклирање“.

Така, Швеѓаните станаа увозници на ѓубре, што им доаѓа најмногу од Норвешка. Ѓубрето се увезува и од други европски земји како Германија и Холандија. Сепак, тие посочуваат дека согорувачите исто така не се идеално решение – сигурни сме дека со толку многу волја и напор, тие наскоро ќе најдат подобри методи.

Тагови

Поврзани вести