Природа

Црногорците уловиле „ѕвер“ кој личи на ајкула, а всушност е заштитен вид

На страницата „Мини еко зона“ на Фејсбук, се појави објава за улов на морска лисица во Црна Гора, со закон заштитен загрозен вид кој локалните мештани ја убиле мислејќи дека се работи за опасна ајкула.

– Денеска е уловена озогласена ајкула која „лудува“ во Црна Гора. Морксата лизица е со закон заштитена и е на Црвената листа на загрозени видови означена како ранлива. За луѓето е потоплно безопасна. Не е забележан ниту еден напад на човекот. Се храни исклучиво така што влетува во јато сини риби, ги удира со опашката и ги јаде, стои во објаватата

 

– Тажни сме, гневни и разочарани, се додава.

Во последните 40 години нема смртоносен напад од ајкула на Јадранот, а од глисери и џет скии страдале над 150 луѓе.

Тагови

Поврзани вести