Свет

Стаклени кули покриени со микроалги!

Француското архитектонско студио XTU Architects има развиено концепт за четири стаклени кули во Хангџоу, Кина, со фасадни покривни панели од импрегнирани микроалги.

Дизајнот на студијата “French Dream Towers” ја вклучува технологијата “био-фасада” која се наоѓа на патентот. Концептот вклучува воведување на слој алги за да се обезбеди природна изолација, како и да се компензира влијанието врз животната средина преку апсорпција на јаглерод диоксид и производство на кислород.

“Културата на микроалгите на градежната фасада е процес кој веќе неколку години го развива XTU”, се вели во изјавата на архитектите. “Тоа обезбедува симбиоза во која биофасадата ја користи топлинска конструкција за регулирање на температурата на алгите, а во исто време, овие фасади обезбедуваат многу подобра изолација на зградите”.

 

XTU студиото, исто така сугерираше дека, во случај на стаклените кули во Хангџоу, алгите може да се користат за медицинска или козметичка употреба. Алгите стануваат се повеќе популарни во козметичките производи поради високата количина на протеини и хранливи материи, додека мукозните секрети на фотосинтетичкиот организам се наводно хидрантни.

 

Тагови

Поврзани вести