Свет

Србија е на прво место во Европа по смртност од загадениот воздух, што се случи со Македонија?

Собирот го повика неформална група граѓани Еко гарда, а причина за тоа е високото ниво на загаденост на воздухот во Белград и уште 12 градови во Србија.

Во Белград се одржа уште еден протест поради лошиот квалитет на воздухот во Србија.

И оваа година Србија е на неславното прво место во Европа по бројот на смртни случаи кои може да се поврзат со загадувањето и на самиот врв на светот кога станува збор за загадувањето на воздухот.

Што се случи со загадувањето во Македонија, веќе неколку години откако престана пропагандата во рамки на обоената револуција нема никакви инфомации за загаденоста во Македонија, нема мерни станици, нема ПМ10 честички, нема ПМ20 честички, нема ништо…, активистите одеднаш прекинаа со активности, медиумите не даваат простор за информации од оваа тема иако се е исто и нема ништо превземено околу подобрување во делот на загадениот воздух.

Тагови

Поврзани вести