Свет

Сингапур научи како да ја спои природата со урбаното живеење

Зафаќа само 700 квадратни километри, а сепак e дом на над 5,7 милиони луѓе. Tаа е втора најгусто населена земја на планетата – само рангирана зад Монако, кој има само 40.000 граѓани во споредба. Градот-држава е извонредна лекција за остатокот од светот за тоа како беспрекорно да се спои урбаното живеење со природата.

Од неконтролирана урбанизација до брзо превиткување

Откако за прв пат беше колонизиран од Британците во 1819 година и формално основан Сингапур, повеќе од 95 проценти од вегетацијата на островот е елиминирана. Брзината со која расте државата, како во однос на инфраструктурата, така и според населението, е толку брза што таа ги загуби одредени карактеристични екосистеми со брзина, за разлика од која било друга нација.

Со оглед на тоа што 90 отсто од неговите шуми, 67 отсто од родните видови птици и 40 отсто од  цицачи се изгубени поради брзиот раст на градот, стана јасно е дека нивото на индустријализација повеќе не е одржливо.

Во 1967 година, две години откако Сингапур стана независен, беа започнати плановите за трансформирање на нацијата во „град градина“, одредувајќи го земјиштето да стане природен резерват.

3

Но, зелениот простор не беше единствениот проблем со кој се соочи градот. Загадувањето на воздухот стануваше се’ поголем проблем, до тој степен што во 1996 година земјата имаше едно од највисоките нивоа на штетни емисии на планетата.

Во раните 1990-ти беше создаден Зелениот план на Сингапур (ПМГ), а потоа повторно беше воспоставен десет години подоцна во 2002 година како ПМГ 2012 година. Тој се фокусираше на три клучни области:

• Воздухот и климатските промени

• Вода и чиста земја

• Природата и јавното здравје

Целта беше да се отстранат проблемите со кои се соочи Сингапур до 2012 година, преку едукација, кампањи за подигање на свеста и промени во инфраструктурата.

Огромен дел од овој план се однесуваше на враќање на зелените површини и изнаоѓање иновативни начини за повторно развејување на градот – на кој начин Сингапур стана познат како „биофилен“ град.

 

Што е биофилен град?

Зборот „биофилен“ значи љубов кон природата и природниот свет, што доаѓа од био- (живот) и -филија (пријателски кон). Организацијата наречена Биофилни градови постои за да работи со градовите ширум светот за да се постигне акредитиран статус и признание за нивната работа што ја меша природата во урбаното планирање.

„Овие партнерски градови работат заедно за да ја зачуваат и слават природата во сите нејзини форми […] од биолошка разновидност до диви урбани простори присутни во градовите“, објаснува веб-страницата Биофилни градови.

„Ја признаваме важноста на секојдневниот контакт со природата како елемент на значаен урбан живот, како и етичката одговорност што градовите ја имаат да ја зачуваат глобалната природа како заедничко живеалиште за луѓето и сите останати.

Сингапур е член на Биофилните градови од 2013 година, без сомнение, благодарение на работата направена низ целата земја за повторно развивање на островот.

Голем дел од регенерацијата на Сингапур беше предводена од д-р Чеонг Кун Хин, кој ја предводеше агенцијата за урбан развој на нацијата. Дел од нејзината работа беше водење програма за поттикнување за да ги охрабри градежните компании и сопствениците на имот да инсталираат градини на покривот и вертикални ѕидови на растенијата.

Од 2009 година оваа шема догради над 100 згради со зелени покриви, градини за јадење, рекреативни градини на покриви и зелени зелени ѕидови. Ова не само што помогна да се подобри градот од еколошка перспектива, туку исто така ја воспостави уникатната и препознатлива естетика на Сингапур.

2

Ова додадено зеленило помогна да се ублажи урбаниот ефект на топлина, а истовремено да се подобри квалитетот на воздухот бидејќи растенијата делуваат како прочистувачи и филтри на воздухот.

Чеонг се надева дека Сингапур ќе продолжи да биде зелен, и во однос на ефикасноста на градењето и со вградување зеленило во дизајните. Но, таа исто така верува дека тоа може да послужи како план за другите градови од кои можат да учат.

„Многу градови, особено оние во Азија, се густо населени“, рече таа за National Geographic, „но нашето искуство покажува дека тие градови можат да бидат погодни за живеење“.

Бидејќи пандемијата на коронавирус продолжува да ни ја покажува целата важност на природата во нашите животи, Сингапур се издвојува како пример за тоа како можеме да ги направиме нашите градови вистинско парче од природата, пренесува porta3.mk

1

Тагови

Поврзани вести