Забава

Сина Месечина: Зошто Месечината во август ќе биде различна оваа година

Вечерва на небо ќе може да се види редок феномен Сина месечина. Всушност месечината нема да изгледа посино од вообичаеното и всушност ништо нема да се случи со самата Месечина. И тоа не е ниту Сина Месечина на начин како што фразата почна да се користи неодамна.

Наместо тоа, првобитното значење на Сината месечина – „вистинска“ сина месечина – е изреката.

Оригиналната Сина Месечина се случува кога една сезона има четири полни месечини, наместо традиционалните три, како што ќе се случи овој август.

Тоа беше описот даден во Алманахот на фармерите во Мејн, кој често се користи како извор за имињата што се користат традиционално за месечините во САД.

Меѓу другото, упатувањето на Месечината на овој начин помага да се задржи традиционалниот начин на упатување кон одредени месечини – последниот од сезоната може да го задржи своето име како „доцна“ Месечина, на пример. Но, дополнителните месечини можат да предизвикаат секакви проблеми, вклучително и во пресметувањето на датумот на црковните фестивали, што може да доведе до популарност на фразата.

Таков настан се случува приближно на секои 2,7 години. Последниот е во февруари 2019 година, а по овој нема да има друг до август 2024 година.

Но, ова не е начинот на кој повеќето луѓе ја користат фразата денес. Помодерната дефиниција се однесува на време кога еден одреден месец има две полни месечини.

Конфузијата се должи на грешката направена во 1946 година, кога соработникот на „Скај и телескоп“ погрешно го прочита тој оригинален опис и се повика на двојна месечнина Сина месечина. Списанието ја препозна својата грешка во 1999 година, во друга статија, но беше предоцна, а поновата дефиниција главно се заокружува.

Следната шанса да се види Сина месечина по помодерна дефиниција ќе дојде во август 2023 година.

Почесто отколку не, фразата Сина Месечина не се користи за да се однесува на ниту еден вид Сина Месечина, или буквално Сина Месечина. Често се користи во песни со цел да се потсетиме на смислата на зборот што се користи во блузот, на осаменост или тага.

Навистина, Месечината многу ретко ја претвора вистинската сина боја. Повремено, ерупцијата на вулкан или големи пожари може да постават чад на небото што ја менува бојата.

Тагови

Поврзани вести