Живот

Речиси 90 отсто од најголемата колонија на кралски пингвини е исчезната

Со оглед дека во една двојка се сметаат четири животни (родители и две мали), тоа значи дека на островот живеат околу 240 000 кралски пингвини. Тоа е огромно намалување, рекол Хенри Веимрскирч, главен автор на студијата.

„Ако главна причина за тоа е околината, тогаш ништо не ни е јасно“ додал тој.

Откриена во 60-тите години на 20 век, колонијата се наоѓа во природен резерват на јужната француска територија. Од 80-тите се сметала за најголема колонија на кралски пингвини на светот. До оваа студија, популацијата на кралските пингвини во делот на јужниот океан се проценувала на 1.5 милиони двојки за размножување.

Лошите вести кои стигнуваат од островот Кочонс значи дека сме изгубиле речиси една третина од глобалната популација, рекол Веимерскирч.

Тагови

Поврзани вести