Здравје

Природни лекови против каснување на комарец кои ви се наоѓаат дома

Неколку природни лекови против каснување на комарец кои ви се наоѓаат дома

Вашата кујна може да послужи и како аптека доколку по каснување од комарец имате силно чешање и се појави голем оток.

Овие намирници вас можат да ви помогнат за да ги намалите тегобите.

Лимун

Овој цитрус има природни антиинфламаторни и анестетички својстваи многу е ефикасен у намалување на отокот по убодот од комарец. Едноставно пресечете лимун и утрљјте една половина од лимунот на местото на убодот. Можете да помешате и лимунов сок со босилок и оваа мешавина ги намалува тегобите по убодот од комарецот.

Сода бикарбона

Содата бикарбоната моментално го спречува чешањето по каснувањето на комарецот. Растворите чаша вода и лажичка сода бикарбона, натопете пешки со растворот и држете на местото од убодот 10 до 20 минути.

Лук и кромид

И лукот и кромидот можат да намалат оток и да го намалат чешањето по убодот од комарец. Измелете лук и кромид и смесата нанесете ја на убодот. По неколку минути измијте ја смесата од кожата.

Сол

Со оглед дека има антиспетички и антиинфламаторни својства, солот е одличен лек против оток и чешање по убодот од комарец. Направите паста од сол и неколку капки вода и нанесете на местото на убодот, по неколку минути измијте го местото.

Мраз

Ниската температура го успорува преносот преносот на супстанци кои предизвикуваат оток, а со обзир дека местото е третирано со мраз вкочанува и нема да осќате чешање и болка. Држете кеса со мраз неколку минути на местото на убодот.

Тагови

Поврзани вести