Свет

По 3.000 години, тасмански ѓавол се роди во континентална Австралија

Тасмански ѓаволи се родија на почва на Австралија, повеќе од 3.000 години откако изумреле на континенталниот дел. Ова, според австралиската невладина организација за зачувување на природата – „Ауси арка“.

– Историски гледано, успеавме, иако во зародиш – да го вратиме „ѓаволот“ на копното!, рече Тим Фокнер, претседател на „Ауси арка“.

Седум тасмански ѓаволи се родени во заштитената област за диви животни во Барингтон во австралиската сојузна држава Нов Јужен Велс. Овој вид изумреле на копното Австралија пред 3.000 години и преживеале само на островот Тасманија. Сепак, дури и таму, нивниот број значително опадна поради заразната болест на туморот на лицето (ДФТД), којашто уби околу 90 отсто од нивната популација од откривањето во 1996 година.

Само неколку месеци откако беа пуштени 26 возрасни единки во резерватот Барингтон, како дел од проектот за нивно враќање на австралискиот континент, првото размножување на тасманските ѓаволи е успешно.

Според „Ауси арка“, околу 25.000 тасмански ѓаволи живеат во пустината на Тасманија.

Тагови

Поврзани вести