ЕКО бизнисЕКО производи

Пост објавен на тема „нулта емисија“ кој предизвика многубројни бранувања во светската јавност

„Батериите не создаваат електрична енергија - тие ја складираат електричната енергија произведена на друго место, особено преку јаглен, ураниум, електрани на природен погон или генератори на дизел погон. „Значи, тврдењето дека електричниот автомобил е возило со нулта емисија воопшто не е точно.

Пост објавен на тема „нулта емисија“ кој предизвика многубројни бранувања во светската јавност. Дефинитивно вреди да се прочита!

Бидејќи четириесет проценти од електричната енергија произведена во Соединетите држави доаѓа од електрани на јаглен, така што четириесет проценти од електричните автомобили на патиштата се базирани на јаглерод.

Но, тоа не е сè. Оние кои се возбудени за електричните автомобили и зелената револуција, треба внимателно да ги погледнат батериите, но и турбините на ветер и соларните панели.

Типична батерија за електричен автомобил тежи илјада фунти, приближно со големина на куфер. Содржи 25 килограми литиум, шеесет килограми никел, 44 килограми манган, 30 килограми кобалт, 200 килограми бакар и 400 килограми алуминиум, челик и пластика. Внатре има над 6.000 индивидуални литиум-јонски клетки.

За да ја направите секоја батерија BEV, ќе треба да обработите 25.000 фунти сол за литиум, 30.000 фунти руда за кобалт, 5.000 фунти смола за никел и 25.000 фунти руда од бакар. Севкупно, треба да ископате 500.000 фунти нечистотија за батерија. ”

Најголемиот проблем со соларните системи се хемикалиите што се користат за претворање на силикатот во чакал што се користи за панелите. За да се произведе доволно чист силициум, тој мора да се третира со хлороводородна киселина, сулфурна киселина, флуор, трихлоротан и ацетон.

Покрај тоа, потребни се галиум, арсенид, бакар-индиум-галиум дизеленид и кадмиум телурид, кои се исто така многу токсични. Силиконската прашина претставува опасност за работниците и плочките не можат да се рециклираат.

Турбините на ветер се не-плусултра во однос на трошоците и уништувањето на животната средина. Секоја ветерница тежи 1.688 тони (што е еквивалент на тежината на 23 куќи) и содржи 1300 тони бетон, 295 тони челик, 48 тони железо, 24 тони фиберглас и тешко достапни ретки почви Neodym, Praseodym и Диспрозиум. Секое од трите сечила тежи 81.000 фунти и има животен век од 15 до 20 години, по што мора да се заменат. Не можеме да ги рециклираме искористените сечила на роторот.

Мора да се признае, овие технологии можат да имаат свое место, но мора да погледнете подалеку од митот за слободата на емисиите.

„Going Green“ можеби звучи како утописки идеал, но ако ги погледнете скриените и вградените трошоци на реален и непристрасен начин, ќе откриете дека „Going Green“ нанесува поголема штета на животната средина на Земјата отколку што изгледа.

Не сум против рударството, електричните возила, ветерот или сончевата енергија. Но, јас ја покажувам реалноста на ситуацијата, се вели во постот објавен на мрежата линкендин.

Тагови

Поврзани вести