Свет

Поранешниот рудник за јаглен во Шкотска станува еколошка туристичка атракција

Поранешниот рудник за јаглен во Источен Ајршир, Шкотска, ќе стане еколошка туристичка атракција. Британската компанија „Barony NP“ најми архитекти за да го претвори просторот од 440 000 квадратни метри во локација за развој на туризам и културни активности.

Проектот сè уште е во идејната фаза и во голема мера го користи оригиналното наследство на локалитетот. Главниот план, исто така, ќе вклучува „дисперзиран хотел“ од куќички на дрвја, вили и геодетски куполи кои сите ќе бидат дизајнирани со фокус на природата.

Просторот ќе има 344 вили, приемен центар, центар за посетители, бањски области и еколошки места за одгледување храна и трансформирање на поранешниот рудник за јаглен.

Клучен предизвик за архитектите ќе биде топографијата, која значително опаѓа од пристапниот пат на север до Лугар, позната река лоцирана на јужниот крај на локацијата.

Разновидната колекција на хотелски вили специфични за локалитетот, што ќе се движи од двокрилни кабини од дрво подигнати во врвовите на дрвјата до апартмани со мала висина што се протегаат над реката, ќе биде интегрирана во пределот.

Тагови

Поврзани вести