Живот

Поради топење на мразот, околу Монт Еверест почна да расте трева

Проучувајќи ги фотографиите направени од сателитите „Ландсат“ на НАСА помеѓу 1993 и 2018 година, научниците откриле мало, но значајно зголемување на вегетацијата околу Монт Еверест на надморска височина помеѓу 4150 и 6000 метри.

Ова се области каде, заради глобалното затоплување, мразот брзо се топи и таму започна да се шири пред-снежната вегетативна зона. Сателитите забележаа дека почнаа да растат грмушки и растенија кои обично растат помеѓу субневалната и невалната (снежна) вегетациска зона.

Линиската снежна линија е надморска височина на која акумулацијата и аблацијата (испарување и топење на снегот и мразот) се униформни.

„Имаше многу истражувања за топењето на мразот во регионот на Хималаите, вклучувајќи го и оној што покажа дека стапката на загуба на мраз се удвоила помеѓу 2000 и 2016 година. Важно е да се следи и да се разбере како мразот се топи во главните планински системи. “Но, екосистемите во под-вегетациската зона покриваат многу поголеми делови од постојаните региони под снег и мраз. Ние знаеме многу малку за овие екосистеми, особено за тоа како тие се снабдуваат со вода”, изјави Др. Карен Андерсон од Институтот за животна средина и одржливост на Универзитетот во Ексетер.

Студијата, чии резултати беа објавени во списанието Global Change Biology, не ги опфати причините за ваквите промени. Но, научниците велат дека нивните наоди се во согласност со модел што сугерира намалување на мразот во области каде што температурите се премногу ниски за раст на растенијата како резултат на глобалното затоплување.

Тагови

Поврзани вести