Свет

„Паркер“ наскоро ќе полета кон Сонцето

На 4 август американската агенција за вселенски истражувања, НАСА, на пат кон Сонцето ќе ја лансира сондата „Паркер“ во мисија што се палнира да трае седум години. Од НАСА објавија дека тестирањата се при крај и оти засега се оди според планираната динамика. Сондата „Паркер“ ќе гравитира на околу 6 милиони километри оддалеченост од Сонцето, а го носи името на астрономот Јуџин Паркер кој е познат по Теоријата за сончевиот ветер.

Тагови

Поврзани вести