Забава

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако пиете кафе секое утро, вие сте само еден од милионите љубители на овој пијалак низ целиот свет. Повеќе од 2,25 милијарди кафе се консумираат секој ден, а ова ја докажува неговата популарност. Но, колку всушност знаете за овој пијалак?

1. Не постои силно кафе

Изгледа дека не постои кафе што е силно. Невозможно е да се одреди јачината на кафето. Кафето се оценува според многу различни параметри.

2. Вистинското време за кафе

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако пиете кафе за да се чувствувате посвежо, потребно е да го одберете вистинското време. Можете да го одредите времето според нивото на кортизол во вашето тело. Повеќето луѓе имаат високо ниво на кортизол помеѓу 8 и 9 часот наутро. Следното покачување е помеѓу 12 и 1 часот попладне, а последното е од 5 и 30 до 6 и 30 часот попладне. Најдобро е да пиете кафе откако ќе се почувствувате изморено. По последното покачување се препорачува да не пиете кафе бидејќи нема да можете да заспиете.

3. Интеракција со лекови

Германските научници откриле дека интеракцијата помеѓу кофеинот и аналгетиците го зголемува нивното дејство.

4. Траење на ефектот

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако испиете шолја кафе во 9 часот наутро, до 1 часот попладне во вашето тело ќе има 100 милиграми кафе. Ако го испиете кафето веднаш по 3 часот попладне, ќе останете свежи до легнување.

5. Смеленото кафе „живее“ 15 минути

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако смелете свежи зрна кафе, не оставајте ги така, туку консумирајте ги во рок од 15 минути. После овој период кафето го губи вкусот, се менува и нема да го разликувате од обично кафе.

6. Како се произведува кафето?

За да се произведат 1,36 килограми кафе потребни се 2 дрва. Едно дрво расте 3 години пред да може да се бере.

7. Кафето влијае на спортскиот перформанс

Кофеинот го зголемува нивото на адреналин и ги ослободува масните киселини. Ова води до подобри резултати кај оние што пијат кафе пред тренинг или вежбање.

8. Порано кафето се јадело

Бидејќи кафето е произведено од овошје, не е чудно што не се користело како пијалак на почетокот. Африканците мешале животинско сало со измелени бобинки кафе и правеле еден вид паста. Формирале топчиња од неа и ги јаделе за енергија.

9. Правење кафе

Многу луѓе мислат дека колку е потемно кафето и колку му е посилен вкусот, толку повеќе кофеин има во него. Но, печењето на кафето не влијае на количеството кофеин и нивото останува исто. За време на печењето, влажноста испарува од зрната и прави да изгледаат поголеми.

10. Пиењето многу кафе може да предизвика дебелеење

Кафето има влијание на хормонот кортизол што прави да сакате повеќе шеќер и блага храна. Исто така кофеинот има влијание на спиењето, па следниот ден ќе имате помалку енергија и ќе сакате да изедете повеќе.

Тагови

Поврзани вести