Забава

Неверојатни земјени бродови: Домови надвор од мрежата што треба да ги видите

Излегувањето од мрежата не мора да значи враќање на основите. Расте популарноста од 1970-тите, овие стилски еко домови се изградени од преработени материјали преполни со кал.

Изградени со еколошки градежни материјали, земјените бродови нудат удобни и пријатни простори за живеење без да се потпираат на јавните комунални услуги. Тие се целосно самодоволни, произведуваат сопствена електрична енергија, греење и храна, додека управуваат со одржливо собирање дождовница и канализациски системи. Земјените бродови се изградени од отпад што лесно може да се набави – лименки со пиво, стари гуми и шишиња кои се клучни за процесот на изградба.

1 (6)

Во секоја куќа има најмалку илјада гуми кои обезбедуваат природна изолација. Рециклираните шишиња исто така овозможуваат природна светлина да тече внатре во структурите, создавајќи прекрасен мозаик од блескаво обоено стакло. Архитектот Мајкл Рејнолдс го создаде првиот земјен дом во 1970-тите.

1 (5)

Заземјените бродови не бараат централно греење или климатизација, така што ресурсите што им се потребни се сведени на минимум. Структурите генерираат сопствена енергија со употреба на соларни панели, кои обезбедуваат чиста електрична енергија 30 години, а истовремено помагаат да се минимизира глобалното затоплување.

1 (4)

Функционирајќи целосно надвор од мрежата, земјените бродови сами ја собираат својата вода. Земјените бродови постојано ја регулираат нивната внатрешна температура, обезбедувајќи просторите за живеење да бидат удобни за жителите во текот на целата година. Големата светска заедница во Таос, Ново Мексико беше првата земјинска заедница во светот.

1 (3)

1 (2)

1 (1)

Пренесува од porta3.mk

 

Тагови

Поврзани вести