Македонија

На Точак предлага 10 конкретни мерки за безбеден сообраќај

Граѓанската иницијатива НаТочак смета дека идната локална власт треба да заземе посериозен пристап со фокус на 10 конкретни точки кои се однесуваат на ослободување на тротоарите и јавниот простор, непрекината и достапна велосипедска мрежа, нула жртви во сообраќај и „зона 30“ на територија на целиот град каде нема издвоени велосипедски патеки. Предлагаат практични и безбедни паркинзи за велосипеди, стандардизирање на планирањето и проектирањето на велосипедската инфраструктура, денови без автомобили, посеопфатно и поразновидно субвенционирање на велосипеди како и систем за изнајмување, целосно искористување на потенцијалот на кејот на Вардар како велосипедска магистрала, промена на сообраќајниот систем на Скопје.

НаТочак најави дека овие десет точки ќе ги испрати до сите кандидати на локалните избори за Град Скопје и скопските општини веднаш штом ДИК и официјално ќе ги објави учесниците, но, исто така, ќе направи и евалуација на понудените програми на сите политички партии и независни кандидати, согласно точките од листата.

 Иницијативата веќе девет години наназад се бави со анализа и мерки на унапредување на велосипедскиот сообраќај во главниот град, но и на безбедноста, одржлив развој, урбанизам, градови за луѓе и сродни области. Предложените мерки се во насока на креирање на диверзитет на транспортните опции, но и редица други придобивки од здравствена, урбана и еколошка природа, велат од иницијативата.

Тагови

Поврзани вести