Економија

На Европа и се зaкaнyва енергетска катacтpoфа – предвидува „Форбс“

Политиката за преминување кон еколошки извори на енергија може да ја доведе Европа до енергетска катастрофа уште оваа зима, пишува „Форбс“.

Според авторот на статијата, Дејвид Блекмон, рекордниот пораст на светските цени на гасот најверојатно ќе предизвика многу електрани на гас да се префрлат на нафта или јаглен, што би ги зголемило цените на овие ресурси.

Во Европа, сепак, оваа опција е проблематична поради транзицијата кон зелена енергија. Многу европски земји веќе ги затворија речиси сите нивни централи за јаглен и гас. Во текот на минатото лето, ова доведе до криза на некои места поради релативно слабите ветрови (кои се користат при обновливите извори на енергија) и се наметна повторно да се користат традиционалните извори на енергија.

Аналитичарот наведува дека ненадејната голема побарувачка предизвика скок на цените на бензинот. Во исто време, Русија го ограничи извозот, што дополнително влијаеше врз неговата цена. Европејците се свртеа кон јаглен, иако и тука немаше големи можности, вели аналитичарката на консултантската група „Вуд Мекензи“, Наташа Тиурина и додава дека само Русија има доволно акции да го продаде на Европската унија.

Во случај сите европски комунални претпријатија да се префрлат на јаглен, тоа ќе ја зголеми побарувачката, која Русија нема сила да ја надомести на краток рок.

Во случај да бидат потребни испораки од други земји, на пример од САД, проблем ќе биде што таму ситуацијата е иста – рече таа.

Според авторот на статијата, ова се слични проблеми поради истата политика на отфрлање на горивото и префрлување на обновливи извори на енергија. Иако Европа денес е во центарот на вниманието, кризата постепено станува глобална, додаде Блекмон.

Тој подвлече дека во дадената ситуација, не постои начин брзо да се реши проблемот поради „бесмислени политички одлуки“. За да се надминат тешкотиите, ќе бидат потребни десет години колку што беа потребни за да се префрлат на чисти извори на енергија. Експертот се повикува и на извештајот на аналитичарите од компаниите „Вуд Мекензи“ и „Ристад енерџи“, кои недостатокот на инвестиции во потрага по нови извори го проценија на стотици милијарди долари.

Тоа не е нешто што може да се поправи преку ноќ – подвлече авторот.

Цената на гасот во Европа расте од минатата година и руши рекорди. Во август, цената на гасот беше 500 долари за 1.000 кубни метри, а на крајот на септември достигна 1.200 долари. Ова се случува без оглед на фактот дека Русија ги исполнува сите обврски од договорот за снабдување на континентот, чиј опсег се приближи до историскиот максимум.

Извор vecer.press

Тагови

Поврзани вести