Живот

На голем број влекачи им се заканува изумирање

Нa најмалку еден од пет видови влекачи им се заканува истребување, вклучувајќи повеќе од половина желки и крокодили, велат податоците на првата глобална проценка на таканаречените ладнокрвни животни.

Катастрофалното намалување на биолошката разновидност ширум светот се повеќе се гледа како закана за животот на Земјата и исто толку важно како и заканата за климатските промени. Заканите за другите животни се добро документирани. Повеќе од 40 отсто од водоземците, 25 отсто од цицачите и 13 отсто од птиците би можеле да се соочат со истребување.

Но, досега научниците немаа целосна слика за уделот на загрозените влекачи.

Објавена глобална студија

Во новата глобална студија, објавена во списанието „Нејчур“, научниците процениле 10.196 видови влекачи користејќи ги критериумите за Црвената листа на загрозени видови на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

Тие откриле дека најмалку 1.829, или 21 отсто, биле или во ризик, загрозени или критично загрозени. „Има огромен број видови за кои сметаме дека се загрозени“, рече коавторот на студијата Нил Кокс, кој раководи со Меѓународната единица за проценка на биолошката разновидност при IUCN.

„Сега кога знаеме со какви закани се соочува секој вид рептил, глобалната заедница може да го направи следниот чекор со учество во плановите за зачувување со глобален политички договор и инвестирање во враќање на често преценетата потценета сериозна криза на биолошката разновидност.

Крокодилите и желките се меѓу најзагрозените

Утврдено е дека крокодилите и желките се меѓу најзагрозените видови, со околу 58 отсто и 50 отсто загрозени видови. Крокодилите се убиваат поради нивното месо и за да се отстранат од човечките населби, рече Кокс, додека желките се цел на трговија со домашни миленици и се користат за традиционална медицина.

Друг познат загрозен вид е кралската кобра, најголемата отровна змија во светот. Може да порасне до околу пет метри и живее во големите шуми од Индија до Југоисточна Азија.

Кобрата е „многу блиску до истребување“, рече Кокс на брифингот со новинарите за студијата. „Тоа е вистински култен вид во Азија и голема штета е што дури и широко распространетите видови како овој навистина страдаат и нивниот број се намалува“, рече тој, додавајќи дека сечата на дрва и намерните човечки напади се меѓу најголемите закани за змиите.

Брус Јанг, главен зоолог во NatureServe и коавтор на студијата, рече дека загрозените влекачи се претежно концентрирани во Југоисточна Азија, Западна Африка, северен Мадагаскар, северните Анди и Карибите.

Научниците открија дека влекачите кои се ограничени на суви живеалишта како што се пустини, пасишта и савани се „значително помалку загрозени“ од оние во шумските живеалишта, објасни тој.

Утврдено е дека заканите за влекачите вклучуваат земјоделство, сеча, инвазивни видови и урбан развој, додека луѓето ги ловат поради трговија со домашни миленици или ги убиваат поради страв или храна.

Климатските промени се директна закана

Утврдено е дека климатските промени претставуваат директна закана за околу 10 проценти од рептилите, иако истражувачите велат дека тој процент е веројатно поголем.

Јанг рече дека проценката на рептилите, во која учествуваа стотици научници од целиот свет, траеше околу 15 години и дека има пречки поради недоволното финансирање.

„Влекачите, за многу луѓе, не се харизматични. Многу повеќе од нив се фокусирани на зачувување на крзнените или пердувестите ‘рбетници“, рече тој.

Истражувачите се надеваат дека новата проценка ќе помогне да се поттикне меѓународната акција за запирање на загубата на биолошката разновидност, пренесува слободен печат.

Тагови

Поврзани вести