Природа

На Алјаска истовремено еруптирале три вулкани

Три вулкани на Алјаска во Алеутскиот лак еруптирале истовремено, додека други два се во „вознемирена“ состојба.

Поминаа најмалку седум години откако три алеутски вулкани еруптираат истовремено. Оваа зголемена вулканска активност не предизвикува пречки во овој момент, но тоа е интересна ситуација и, бидејќи вулканите можат да бидат непредвидливи, се под будното око на експертите.

Според опсерваторијата за вулкани на Алјаска, вулканите Голем Ситкин, планината Павлоф и Семисопохнои се на ниво на портокалова тревога од 15 август, што значи дека тие еруптираат, но со релативно низок интензитет со минимално количество пепел.

Лава излегува од Големиот Ситкин, а неколку големи земјотреси и експлозии се регистрирани во Семисопочнои, пишува Science Alert.

Иако истовремената вулканска активност на тој синџир е невообичаена, не е невидена. Алеутскиот лак е синџир на вулкани што се протега помеѓу две тектонски плочи – Пацифичката плоча и Северноамериканската плоча. Ланецот се протега од полуостровот Алјаска до полуостровот Камчатка во Русија.

Честопати, други вулкани во близина можат да еруптираат за време на ерупцијата на некои вулкани, но не е секогаш јасно зошто. Не станува збор ниту за вулкани што се затвораат. Помеѓу двата најоддалечени, Голем Ситкин и Семисопочни, има речиси 290 километри оддалеченост.

Минатата година, експертите откриле дека група во серијата вулкани долж Алеутскиот лак може да биде дел од поголем супервулкан, но ниту еден од овие три не припаѓа на таа група.

Во основа, иако во моментов нема причина за загриженост, оваа ситуација е особено интересна за научниците. Геолозите и вулканолозите сега ќе имаат можност да следат што се случува и да се обидат да најдат врска со претходни истовремени ерупции и да научат повеќе за овој мистериозен лак на вулкани.

Тагови

Поврзани вести