Забава

Највисоката камена кула во светот

Во далечната сина боја на морето Тасман има импозантна камена кула висока 562 метри, со остри рабови како кама. Иако е сон на многу авантуристи да го освојат овој врв, искачувањето по ова чудо на природата е строго забрането. Највисоката камена кула на светот, Болс Пирамид, изгледа како остар нож што излегува од морето Тасман, работ на Тихи Океан. Оваа карпа се наоѓа помеѓу источниот брег на Австралија и островот Тасманија на запад и Нов Зеланд, Норфолк и Нова Каледонија на исток.
Пирамидата е всушност остаток од врвот на изгаснат вулкан, кој останал над водата, а вулканот последен пат бил активен пред седум милиони години. Многумина исто така го нарекуваат австралиски Монт Еверест и е речиси двојно повисок од Ајфеловата кула. Болс Пирамид е живеалиште на разни птици, риби и други морски суштества. Со својата импозантност привлекува морнари, пилоти, како и алпинисти што сонуваат да се искачат на врвот.

Првиот човек за кој се знае дека ја видел огромната камена кула е Анри Бол, кој едноставно ја именувал по себе во 1788 година. Анри поминал низ овие води на бродот „Саплај“, пренесувајќи емигранти во Норфолк. Околу 20 километри од пирамидата се наоѓа островот Лорд Хоу, од каде што чамците често се движат кон пирамидата, за да се восхитуваат на нереалната големина на тој споменик на природата. Само неколку алпинисти успеале да се справат со силните бранови за да се искачат на врвот на пирамидата. Сепак, брановите се само почеток на искушението. Кревките карпи што се издигнуваат во морето претставуваат голема опасност и токму затоа е забрането искачување по пирамидата. Казната за непослушност е 5.000 долари.

Тагови

Поврзани вести