Клима

Медицинските списанија предупредуваат: Потребна е итна акција за климатските промени и здравјето

Повеќе од 200 медицински списанија низ целиот свет се подготвуваат да објават воведник со кој ги повикуваат лидерите да преземат итна акција за климатските промени и здравјето.

Британскиот медицински журнал (БМЖ) наведе дека ова е првпат толку многу публикации да се соберат за да го објават истиот извештај, што ја одразува сериозноста на ситуацијата, пренесува Гардијан.

Во воведот, објавен пред Генералното собрание на Обединетите нации и Конференцијата за климатски промени во Глазгов во ноември, се наведува следново:

„ПРЕД ОВИЕ КЛУЧНИ СОСТАНОЦИ, НИЕ, УРЕДНИЦИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПИСАНИЈА НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ, ПОВИКУВАМЕ НА ИТНА АКЦИЈА ЗА ДА СЕ ЗАДРЖИ ПРОСЕЧНАТА ГЛОБАЛНА ТЕМПЕРАТУРА ДА СЕ ИСКАЧИ ПОД 1,5 СТЕПЕНИ И ДА СЕ ЗАПРЕ УНИШТУВАЊЕТО НА ПРИРОДАТА И ДА СЕ ЗАШТИТИ ЗДРАВЈЕТО.

Во уредништвото се наведува дека глобалната температура се зголемува и уништувањето на природното живеалиште, на кое здравствените работници го привлекуваат вниманието со децении, веќе му штетат на здравјето.

 „ОБЕДИНЕТИ СМЕ ВО ПРИЗНАВАЊЕТО ДЕКА САМО ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ И ФЕР ПРОМЕНИ ВО ОПШТЕСТВОТО ЌЕ ГО СМЕНАТ НАШИОТ СЕГАШЕН ТЕК“, ВЕЛАТ УРЕДНИЦИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ СПИСАНИЈА.

Уредникот исто така додава дека најголемата закана за глобалното јавно здравје е постојаниот неуспех на светските лидери да го задржат глобалното зголемување на температурата под 1,5 степени и да ја обноват природата, затоа мора да се направат итни промени низ целото општество што ќе доведат до поправеден и поздрав свет.

Главниот и одговорен уредник на BMJ, Фиона Годли и еден од коавторите на едиторијалот, рекоа дека здравствените работници се во првите редови на кризата со коронавирусот, но обединети во предупредувањето дека температурите над 1,5 степени и овозможувањето на континуирано уништување на природата ќе донесе многу повеќе смртоносна криза.

„ПОБОГАТИТЕ НАЦИИ МОРА ДА ДЕЈСТВУВААТ ПОБРЗО И ДА ПРАВАТ ПОВЕЌЕ, А 2021 ГОДИНА МОРА ДА БИДЕ ГОДИНА ВО КОЈА СВЕТОТ ГО МЕНУВА КУРСОТ, БИДЕЈЌИ НАШЕТО ЗДРАВЈЕ ЗАВИСИ ОД ТОА“, РЕЧЕ ГОДЛИ.

Тагови

Поврзани вести