Свет

Колку тони олово во форма на чад завршија во воздухот при пожарот во Нотр Дам?

440 тони олово во форма на чад за време на пожар – повеќе од четири пати повеќе од годишните емисии на олово во атмосферата низ цела Франција, изјави за новинарите портпаролот на еко-организацијата Анри Пезерат и истражувач Ани Тебо-Мони, за пожарот кој се случи во Нотр Дам.

Дури и со затворањето на Нотр Дам, групите за животна средина ги повикуваат властите да преземат дополнителни мерки на претпазливост за да ја заштитат непосредната околна јавност од потенцијално штетен отпад од олово.

Тагови

Поврзани вести