Живот

Кога садите дрво, збогатете ја почвата со богата органска материја и ѓубриво.

Садење во тркалезни дупки
Обично, кога луѓето садат дрвја, прават тркалезна дупка, го ставаат дрвото внатре, а потоа ја полнат дупката со многу богат компост и ѓубриво. Сепак, постојат неколку причини зошто садењето на дрвото во тркалезна дупка е страшно за корените на дрвото и процесот на раст.

Како прво, вашето дрво ќе расте бидејќи од малиот расад брзо растат нови корени што се шират во плодната и мека почва. Но, откако корените ќе се соочат во посиромашна и компактна земја на периметарот на дупката, корените ќе се свртат како „змија“ по работ на границата во потрага по подобри услови.

Кога корените го прават ова, тие создаваат спирално дејство околу работ на дупката, развивајќи кружен корен систем. Можете да замислите како ќе изгледа ова ако сте виделе растение како расте во сад. Корените ќе се згуснат и зацврстуваат во тесен прстен како што созреваат, создавајќи појас што ќе го задави растението, а во некои случаи, ќе резултира со мрт на вашето дрво.

Фото: Andrew Montgomery, intelligentliving.co

Садење во квадратни дупки

Шансите за преживување на вашето дрво драматично ќе се зголемат со тоа што само ќе ископате квадратна дупка наместо една тркалезна кога ќе засадите фиданка. Корените нема да развијат систем на кружен корен, бидејќи, како што покажаа систематските испитувања за садење, корените не се добри за одгледување околу аглите. Кога корените го погодиле аголот од 90 степени на квадратната дупка, наместо да змијат наоколу за да создадат спирала, тие ќе се шират надвор од дупката за садење за да ја колонизираат околната природна почва.

Не само што дрвото има подобри шанси за преживување, туку брзината на растот драстично ќе се зголеми, а дрвото ќе стане поотпорно на предизвиците во животната средина, како сушите.

Тагови

Поврзани вести