Свет

И Канада ќе забранува продажба на автомобили на фосилни горива

Најновата земја на списокот е Канада, а забраната за продажба на возила со фосилни горива ќе биде донесена во 2035 година, потврди премиерот Џастин Трудо. Забраната е воведена за нови патнички автомобили и лесни комерцијални возила, додека другите сегменти ќе бидат ослободени.

Според Ројтерс, државата планира да го направи преминот на електрична енергија што е можно полесен за своите граѓани, пред се преку инвестиции и законски акти. Транзицијата треба да започне во 2025 година, да се загрее во 2030 година и се очекува да достигне статус на нулта емисија на СО2 до 2050 година.

Голем чекор за огромната (и студена) земја како Канада, каде што дострелот е многу важен. Тековниот удел на електричните возила во продажбата е околу 3,5%, а за само 14 години треба да биде 100%. Во моментов, Европа е најдобра со учество од 10%, следена од Кина со 5,7%.

Тагови

Поврзани вести