Свет

Изграден водопад од 100 метри на облакодер

Луѓето патуваат надолго и нашироко за да ги видат најневеројатните дела на природата – водопадите. Вработените од компанијата Guizhou Ludiya го сфатиле ова и решиле да изградат водопад на страната на облакодер. Тие го направиле највисокиот „вештачки“ водопад.

Водопадот изгледа неверојатно, особено виножитото кое се појавува пред зградата кога надвор има сонце.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

Но, водопадот сместен во Гијанг во провинцијата Гижоу, југоисточна Кина има потреба од 4 огромни пумпи кои ја качуваат рециклираната вода на височина од 106 метри пред таа повторно да падне на земјата. Водопадот претставувал вистински инженерски предизвик и поради високата сметка за струја (околу 90 евра на час) се употребува само во специјални прилики.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

„Лично мислам дека изгледа добро. Сметам дека е повеќе за туристите во провинцијата Гижоу. Бидејќи најпознатиот водопад во Кина се наоѓа овде, ова е како мал додаток на таа атракција“, изјавил еден од локалните жители.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

Многу луѓе реагирале негативно кога сфатиле колкави се трошоците за водопадот.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

„Не е секогаш вклучен, само кога има интернационални и важни настани во околината. Покрај тоа има фонтани во паркот и декорации со светилки во градот. Ако навистина размислите за околината, сметам дека е најдобро водопадот да биде исклучен“, додал локалниот жител.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

Градот забележал подобрување откако луѓето од целата провинција доаѓале да го видат ова ремек-дело.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

„Пред 5 години ова беше една од најсиромашните провинции во Кина. Но сега власта сака да изгради голем центар за податоци, па економијата брзо се развива. На пример, базите на Епл, Гугл и Амазон ќе бидат лоцирани овде.“

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

Изгледа дека овој град го чекаат уште многу креативни и луди облакодери.

Кинезите изградиле водопад од 100 метри на облакодер

Тагови

Поврзани вести