Македонија

Зелен покрив на Домот на градежници

Проектот за изградба за зелениот покрив на Домот на градежници е финансиран од буџетот на Град Скопје во вредност од околу 18,5 милиони денари, а имплементиран е во соработка и со поддршка на УНДП.

Запуштениот и руиниран покрив на Домот на градежници во Стратегијата за климатски промени на проектот „Отпорно Скопје“ беше препознаен како едно од „урбаните топлотни острови“ што влијаат на зголемување на температурата во градот, соопштија од Град Скопје. Според истражувања, температурите на зелениот покрив можат да бидат пониски од 16 до 22 целзиусови степени, во споредба со конвенционалните покриви, со што температурите на околината можат да се намалат до 3 целзиусови степени, а потрошувачката на струја потребна за ладење, би се намалила за 0,7 отсто.

 

Тагови

Поврзани вести