Живот

За прв пат, научниците ѕирнаа во внатрешноста на капсулата со примероци од астероидот Бену

Избрана група научници ја отворија капсулта со примероци од астероидот Бену, која пристигна на Земјата пред нешто повеќе од две недели, а моментално се анализира во специјална лабораторија во Тексас. „Потврдивме дека примероците доаѓаат од астероид“, рече д-р Ешли Кинг за Би-би-си.

Тридневната анализа на експерт од Музејот за наутрална историја (NHM) и уште пет членови на тимот „Quick Look“ покажа дека црната, вонземска прашина е богата со јаглерод и минерали исполнети со вода.

 

 

Тоа е одличен знак, бидејќи се теоретизира дека астероидите богати со јаглерод и вода како астероидот Бену можеби играле улога во испораката на клучните компоненти на младата Земја пред 4,5 милијарди години. Така ја  добивме водата во океаните, како и некои соединенија кои беа неопходни за потеклото на животот.

За тестирање на овие идеи ќе се користат примероци од астероидот Бену.

„Се обидуваме да откриеме кои сме, што сме и од каде доаѓаме, кое е нашето место во оваа пространост наречена универзум“, рече администраторот на НАСА Бил Нелсон за време на брифингот во вселенскиот центар Џонсон.

Иако мисијата врати „изобилство примероци“, научниците сè уште не се сигурни колку Бену всушност имаат во нивна сопственост.

Канистерот за примероци што слета во пустината Јута во септември е отворен, но неговата внатрешна комора што ја користи вселенското летало OSIRIS-REx за складирање на фрагменти од астероид допрва треба да биде целосно испразнета и количината на примероците да се измери.

Тимот на мисијата верува дека вкупно се собрани околу 250 грама примероци и сега ќе бидат потребни неколку дена за внимателно расклопување и потврдување на оваа проценка.

За да ги изврши првите експерименти д-р Кинг и неговите колеги користеле честички расфрлани од внатрешната комора, или Таг-Сем. Оваа прашина ги покрива сите внатрешни површини на канистерот.

„Кога го симнаа капакот од канистерот за примероци, црн прав имаше насекаде. Беше неверојатно и возбудливо. Седевме, а потоа сите станаа и почнаа да покажуваат кон екранот. Тоа значеше дека имаме со што да си играме, полесно е работа“, рече Кинг.

Прашината беше ставена во електронски микроскоп и подложена на техники на дифракција на рендген и инфрацрвена спектроскопија, а исто така беше скенирана со машина за компјутеризирана томографија.

Едно од клучните наоди е присуството на јаглерод, кој сочинува близу 5 проценти од тежината. Научниците открија карбонати и посложени органски материи.

Главниот истражувач на мисијата OSIRIS-REx, д-р Данте Лаурета, ја истакна содржината на вода во примероците, која се наоѓа во минералите на глина.

„Минералите имаат вода „заклучена“ во нивната кристална структура. Сакам да престанам да размислувам што значи тоа. Мислиме дека на тој начин водата стигнала на Земјата и е причината поради која нашата планета е свет погоден за живот. Поради тоа имаме океани, езера, реките и дождот, сето тоа поради глинените минерали како оние од Бену кои слетаа на Земјата пред 4,5 милијарди години“, рече Лаурета.

Вселенското летало OSIRIS-REx собра примероци од астероидот Бену во октомври 2020 година користејќи смел маневар за да му се приближи, а потоа контактирајте и собираше примероци на оддалеченост од 330 милиони километри од Земјата.

Потоа и беа потребни речиси три години сондата на НАСА да се врати дома и да го фрли својот скапоцен товар, кој слета западно од Солт Лејк Сити.

Откако ќе се извади целосниот примерок, ќе биде дистрибуиран до научниците ширум светот.

Тагови

Поврзани вести