Свет

Вакцинација за патување!? Холандија од 6 септември ќе бара и вакцина и ПЦР тест и карантин за влез на македонските државјани

Холандија објави дека од утре ќе ја стави Македонија на листата земји каде што постои многу висок ризик од зараза со коронавирус, при што за македонските државјани се воведуваат нови драстични ограничувања за влез во земјата.

Целосно вакцинирани македонски државјани и натаму ќе можат да влезат во Холандија, но сепак прво ќе мора да одат во задолжителен десетдневен карантин. Тоа важи од 4 септември.

Од 6 септември, пак, правилата за влез во Холандија дополнително ќе се заострат. Покрај вакцина и карантин, од патниците ќе се бара и негативен ПЦР тест не постар од 48 часа, односно негативен антиген тест не постар од 24 часа. Властите потенцираат дека потврда за вакцинирање или за прележан ковид-19 веќе нема да биде доволна сама по себе.

Останува да сочекаме какви одлуки ќе донесат и останатите земји со оглед на општо познатиот факт кај нас дека голем дел од луѓето се вакцинираа со причина за полесно патување.

Тагови

Поврзани вести