Свет

Загреб до 2024 година ќе има автономно електрично такси

Основачот на компанијата Rimac Аutomobili тргнува во првиот чекор кон реализација на проект тежок 454,2 милиони евра. Се работи за развој и воспоставување на мрежа на електрични автономни такси возила во Загреб. Во 2024 година, Загреб ќе стане првиот град во светот во кој ќе биде достапна услугата robotaxi –  користење на самовозечки, електрични такси возила преку апликација.

rimac1

Како што дознава дневникот Jutarnji, основачот на компанијата Rimac Automobili започнува со изградба на комплекс за полнење и сместување на возилата на Сава – на ливада наспроти загребскиот студентски дом Stjepan Radić. Конкурсот е веќе распишан и решенијата на архитектите веќе стигнуваат, а целиот комплекс би требало да биде завршен до крајот на 2022 година. Услугата на robotaxi во Загреб би требало да биде лансирана до 2024 година.  Комплексот со службено име „Центар на мобилноста“, кој вклучува градски плоштад, парк и објект со е-полначи, е само прв чекор во реализацијата на овој проект најавен во март годинава. Идејата е „Центарот на мобилноста“ на Сава да служи за две цели. Од една страна тој ќе има општествена улога, како место на кое луѓето ќе доаѓаат да се запознаат со новите технологии и во пријатен амбиент да поразговараат со стручњаците. Втората цел е се разбира онаа практичната и функционална – полнење на возилата, но и нивно одржување на еколошки одржлив начин.

 

rimac3

Тагови

Поврзани вести