Фото

Единствените колор фотографии од површината на Венера

На 5 март 1982 година, лендерот Венера-14 успешно слета на површината на втората планета од Сончевиот Систем. Севкупно, работеше 57 минути, успевајќи да пренесе колор панорама на околината. Четири децении подоцна, оваа панорама сè уште е последната слика од површината на Венера достапна за научниците.

Најекстремната планета

Во раните години на вселенската ера, знаењето на астрономите за Венера беше многу мало. Всушност, тие беа ограничени со најопшти факти, како на пример планетата е малку помала од Земјата по големина, а нејзината површина е постојано скриена со дебели облаци. Она што е под нив остануваше предмет на шпекулации. Затоа, мисиите до Венера всушност беа лет во непознатото.

За жал, но првите апарати што ја посетија планетата ги урнаа соништата на вселенските романтичари. Податоците што ги собраа покажаа дека има многу жешка и густа атмосфера и е сосема поинаква од младата Земја. Последната поента беше поставена од советската мисија Венера-7 во 1970 година. Нејзиниот лендер стана првиот гласник на Земјата кој успеа да го преживее лансирањето и да стигне до површината на Венера.

Венера-7 покажа дека температурата во областа за слетување надминува 450°C, а атмосферскиот притисок е 90 атмосфери – односно како на длабочина од 900 метри. Овие податоци конечно ги закопаа сите надежи за пронаоѓање живот на Венера.

Како да се фотографира Венера?

Следниот чекор во проучувањето на Венера беше фотографирање на нејзината површина. За среќа, мерењата на нивото на светлина покажаа дека тоа е споредливо со облачен ден на Земјата. Тоа значи дека може да се фотографира на Венера.

Но, како точно да се фотографира во такви екстремни услови? Беше јасно дека ако камерата биде поставена надвор од заштитната обвивка, тогаш огромниот притисок и температура ќе ја уништат. Затоа, инженерите поставија телефотометар во внатрешноста на лендерот. Преку специјална врата, светлината од површината стигнала до уредот за перископ, кој потоа го испратил до камерата.

Тоа се покажа како добро решение. Во 1975 година, советските летала Венера-9 и Венера-10 ги пренесоа првите црно-бели панорами на планетата. Интересно е што пред некои научници да сугерираат дека поради огромниот притисок на површината, ќе има ефект на толку моќна рефракција што сите лендери на Венера ќе можат да се фотографираат себеси. Според друго мислење, површината на планетата може да биде целосно скриена од магла.

Сепак, излегува дека е многу полесно. На снимките од Венера-9, научниците видоа област покриена со бројни камења со остри рабови. Панорамата на Венера-10 покажа формации слични на поплави од цврста лава. Во атмосферата на планетата не е пронајден прав, магла или ефект на прекршување.

Најтазе фотографии од површината на Венера

Следната цел за советските научници беше да добијат слики во боја од Венера. Оваа задача беше доделена на станиците Венера-11 и Венера-12, лансирани во 1978 година. И двата лендера успешно слетаа и работеа повеќе од еден час на површината на планетата. Сепак, МЦЦ не доби панорама од многу банална причина: заштитните капаци едноставно не се исфрлија од фотометрите на лендерите.

По ваквото навредливо фијаско, инженерите направија низа промени во дизајнот на парот од следните уреди, кои ја добија ознаката Венера-13 и Венера-14. Тие слетаа на Венера на 1 и 5 март 1982 година, пренесувајќи ги првите (и моментално последни) панорами во боја од нејзината површина.

Во текот на следните четири децении, ниту една друга вселенска мисија не се обиде да го повтори достигнувањето на советските лендери на Венера. Веројатно, нови снимки од површината на Венера ќе бидат добиени не порано од следната деценија од мисијата DAVINCI+. Во тие рамки, НАСА планира да фрли сонда во атмосферата на планетата, чии инструменти ќе вклучуваат инфрацрвена камера. Се претпоставува дека за време на спуштањето ќе го сними висинскиот регион на Алфа регионот.

Во меѓувреме, планот на мисијата DAVINCI+ сè уште не предвидува обиди за добивање панорами на површината. А, тоа значи дека достигнувањето на Венера-14 може да остане непобедливо во годините што доаѓаат.

Тагови