Македонија

До кога УНЕСКО ќе ја чека реализацијата на поставените услови?

УНЕСКО не може бескрајно да ни дава шанси за да се зачува охридскиот регион како природно културно светско наследство, смета научната фела. Во сторија на „Сител“ тие предупредуваат дека доколку не се исполнат условите градот ќе се најде на листата на загрозени подрачја. Дивите градби покрај брегот, неконтролираната урбанизација со која се губи автентичниот лик и загадувањето на Охридското Езеро се едни од црните точки за кои државата треба да превземе сериозни мерки.

Од граѓанската иницијатива Охрид СОС се децидни дека одржливиот развој треба да биде приоритет за еден вака значаен регион кој треба да се стреми за развој на елитниот туризам.

Тагови

Поврзани вести