Живот

Денес календарски почнува летото

На денот на почетокот на летото ноќта е најкратка, а денот е најдолг, и ќе трае 16 часа и 28 минути.

Летото започна денес На северната хемисфера на Земјата летото започна денеска, односно утрово во 5 часот и 32 минути, а во исто време започна и зимата на јужната хемисфера.

На денот на почетокот на летото ноќта е најкратка, а денот е најдолг и ќе трае 16 часа и 28 минути.

Летото на северната хемисфера започнува во моментот кога насоката на северниот дел на Земјината оска е најблиску до Сонцето, а на тој ден висината на Сонцето на пладне е најголема во текот на годината.

Тагови

Поврзани вести